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California Environmental Reporting System 

CERS Business Portal Help  https://cers.calepa.ca.gov/ 

Question: How do I complete and submit the Aboveground Petroleum Storage 
Act (APSA) submittal? (Revised 6/19/2020) 

Answer: Refer to the following steps and screenshots for directions on your APSA 
Program Submittal Element, which includes the APSA Facility Information, APSA 
Documentation, and the optional Miscellaneous State-Required Documents. 

Preliminary Step – Mark ‘Yes’ to the Aboveground Petroleum Storage question in 
Business Activities. 

 

Although you may have marked ‘No’ to this question in the past, you are now required 
to mark ‘Yes’ if you have less than 1,320 gallons of petroleum and a tank in an 
underground area (TIUGA).1  

 

A tank facility is regulated under APSA if:2 

• The tank facility is subject to the Federal Spill Prevention, Control, and 
Countermeasure (SPCC) requirements found in the Code of Federal Regulations 
(CFR), Title 40, Part 112; or 

• The tank facility’s total aboveground petroleum storage capacity is 1,320 gallons 
or more of petroleum; or 

• The tank facility has one or more TIUGAs, regardless of the total aboveground 
petroleum storage capacity.   

Step 1 – Click ‘Start’ on the Aboveground Petroleum Storage Act on the ‘Prepare Draft 
Submittal’ page 

                                                             
1 For information on TIUGAs, visit the CAL FIRE-OSFM website at https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-
and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-
area-tiuga/ or contact your local Unified Program Agency (UPA) (http://cersapps.calepa.ca.gov/Public/Directory/).   
2 For information on whether your facility is regulated under APSA, visit the CERS Help Materials website at 
https://cers.calepa.ca.gov/about-cers/help-materials/ and refer to the guide called ‘Is My Facility Regulated Under 
APSA?’ or contact your local UPA. 

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
https://cers.calepa.ca.gov/
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/
http://cersapps.calepa.ca.gov/Public/Directory/
https://cers.calepa.ca.gov/about-cers/help-materials/
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Step 2 – Go to and complete the APSA Facility Information section  

For tank facilities that have made a previous APSA submittal, select the ‘APSA Facility 
Information’ link under the ‘Aboveground Petroleum Storage Act’ section. 

 

For new facilities or facilities that have not made a previous APSA submittal, once you 
click on the ‘Start’ button on the Aboveground Petroleum Storage Act header, you will 
be taken directly to the APSA Facility Information section as shown below. 

 

Conditionally Exempt:  This field indicates if the tank facility is located on and 
operated by a farm, nursery, logging site, or construction site and if the following 
conditions are met pursuant to Health and Safety Code (HSC) §25270.4.5(b):  

 

(1) No aboveground storage tank exceeds 20,000 gallons; and  

(2) The cumulative storage capacity of the tank facility does not exceed 100,000 
gallons.  

 

Note:  There are farms that are completely excluded from APSA and should mark ‘No’ 
on the Aboveground Petroleum Storage question in the Business Activities section.  
Completely excluded farms are not subject to answering this conditionally exempt 

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
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question in CERS.  For more information on farms, contact your local UPA 
(http://cersapps.calepa.ca.gov/Public/Directory/) or email CAL FIRE-OSFM at 
cupa@fire.ca.gov.  

 

If your tank facility is conditionally exempt, your tank facility is not required to prepare 
and implement an SPCC Plan under the APSA Program, but you must:3 

 

(1) Conduct daily visual inspections of any petroleum storage tank, container or 
equipment;  

(2) Allow the UPA to conduct a periodic inspection of the tank facility; and 

(3) Install secondary containment for each tank or group of tanks if determined 
necessary by the UPA.  

If your tank facility is conditionally exempt, check the box next to ‘Conditionally Exempt’.  
Click ‘Save’ and continue to the Aboveground Petroleum Storage Act Documentation 
section (Step 3). 

 

If your tank facility is not conditionally exempt, leave the box next to ‘Conditionally 
Exempt’ unchecked and continue to the remaining applicable data fields. 

- 

 

Total Aboveground Storage Capacity of Petroleum:  Enter the total number of 
gallons from your tank facility’s aboveground petroleum storage capacity by adding 
together the aggregate shell capacities of all ASTs, containers, equipment, and 
TIUGAs, with a shell capacity equal to or greater than 55 gallons of petroleum. To 
                                                             
3 A conditionally exempt APSA tank facility may still be required to prepare and implement an SPCC Plan under the 
Federal SPCC requirements. 

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
http://cersapps.calepa.ca.gov/Public/Directory/
mailto:cupa@fire.ca.gov
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calculate the capacity of 55-gallon drums at your tank facility, use the maximum number 
of drums that would typically be stored at your facility. Do not count tanks, containers or 
equipment that are excluded under APSA. For APSA exclusions, refer to HSC 
§25270.2(a)(1)-(8) at 
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&secti
onNum=25270.2. 

For assistance with determining the total aboveground petroleum storage capacity, refer 
to the CERS Help Material called ‘Is My Facility Regulated Under APSA’ available at 
https://cers.calepa.ca.gov/about-cers/help-materials/ or contact your local UPA 
(http://cersapps.calepa.ca.gov/Public/Directory/). 

 

Number of TIUGAs:  When entering the number of TIUGAs, report the total number of 
stationary storage tanks with a shell capacity of 55 gallons or more of petroleum that is 
located on or above the surface of the floor in a structure at least 10 percent below the 
ground surface (such as a basement, cellar, shaft, pit or vault) and meet the definition 
found in HSC §25270.2(o) 
(http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&secti
onNum=25270.2.).  Do not count drums or portable containers/tanks as TIUGAs. If your 
tank facility does not have any TIUGA, then enter ‘0’ (zero). For more information on 
TIUGAs, visit the CAL FIRE-OSFM website at https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-
safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-
storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/. 

 

Date of SPCC Plan Certification or Date of 5-Year Review:  Enter your tank facility’s 
SPCC Plan certification date (either the date the professional engineer certified your 
SPCC Plan or the self-certification date of your SPCC Plan) or the last SPCC Plan 5-

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=25270.2
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=25270.2
https://cers.calepa.ca.gov/about-cers/help-materials/
http://cersapps.calepa.ca.gov/Public/Directory/
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=25270.2
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=25270.2
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/tank-in-an-underground-area-tiuga/
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year review date, whichever is more recent.4  You cannot enter a future date. If your 
tank facility does not have an SPCC Plan, this field can be left blank. 

c

 

If your facility is not conditionally exempt and the SPCC Plan certification date or 5-year 
review date is left blank, you may still submit the APSA Facility Information, but you will 
receive the following warning, since your facility must have an SPCC Plan. 

 

Once you complete the data fields in the APSA Facility Information, click ‘Save’ and 
continue to Step 3. 

 

Step 3 – Click on and complete the Aboveground Petroleum Storage Act 
Documentation 

 

                                                             
4 The 5-year review of your SPCC Plan does not have to be completed by a professional engineer. 

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
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To complete the APSA Documentation section, all tank facilities, including conditionally 
exempt tank facilities, may either submit a completed Tank Facility Statement or submit 
a Hazardous Materials Business Plan per HSC 25270.6(a). 

For details on the Tank Facility Statement requirement, review the ‘Aboveground 
Petroleum Tank Facility Statement Reporting Requirements’ on the CERS Help 
Materials website at https://cers.calepa.ca.gov/about-cers/help-materials/. The Tank 
Facility Statement form (https://osfm.fire.ca.gov/media/10715/apsa-tank-facility-
statement.pdf) may be downloaded from the CAL FIRE-OSFM APSA Program website 
at https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-
agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/. 

If you are required to submit a Hazardous Materials Business Plan (HMBP), select the 
‘Provided Elsewhere in CERS’ option (1), select the “Hazardous Materials Inventory” to 
designate where this information is found (2), enter your HMBP submittal date in the 
text box (3), and then click on the ‘Save’ button (4). 

Note:  Do not select ‘Public Internet URL,’ ‘Provided to Regulator,’ ‘Stored at 
Facility,’ or ‘Exempt.’  If your tank facility is conditionally exempt, do not select 
‘Exempt.’ 

 

If you’re not required to submit an HMBP, upload a completed Tank Facility Statement 
as follows:  

1. Select the ‘Upload Document(s)’ option,  

2. Click on the ‘Browse’ button and locate the file on your computer to upload,  

3. Provide a document title (default is ‘Aboveground Petroleum Storage 
Documentation’), and  

4. Select ‘Save & Finish’. 

Note:  DO NOT upload your SPCC Plan to CERS.  It is not required. 

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
https://cers.calepa.ca.gov/about-cers/help-materials/
https://osfm.fire.ca.gov/media/10715/apsa-tank-facility-statement.pdf
https://osfm.fire.ca.gov/media/10715/apsa-tank-facility-statement.pdf
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/
https://osfm.fire.ca.gov/divisions/pipeline-safety-and-cupa/certified-unified-program-agency-cupa/aboveground-petroleum-storage-act/
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Step 4 – Miscellaneous State-Required Documents (Optional) 

If you want to submit other APSA documents (such as the optional TIUGA Notification 
Form), you have the option to select the ‘Miscellaneous State-Required Documents.’5  If 
not submitting any other APSA document(s), then skip this step and go to Step 5. 

Note:  DO NOT upload your SPCC Plan to CERS.  It is not required. 

 

Select ‘Upload Document(s)’ (1), click on the ‘Browse’ button and locate the file on your 
computer to upload (2), provide a document title (3), and then select ‘Save & Finish’ (4). 

 

Step 5 – Submit the APSA submittal elements 

Once you are back on the ‘Prepare Draft Submittal’ page, verify that all APSA submittal 
elements are ready to be submitted.  When the APSA Facility Information and 
Aboveground Petroleum Storage Act Documentation links are green and marked 
‘Ready to Submit,’ then click ‘Submit’ to file your APSA Program Submittal Element. 

                                                             
5 To request the TIUGA Notification Form from CAL FIRE-OSFM, send an email to cupa@fire.ca.gov.  

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov
mailto:cupa@fire.ca.gov
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On the Submittal Summary page, click on the ‘Submit Selected Elements’ to confirm, 
certify and submit your facility submittal.  That’s it – you are done! 

 

https://cers.calepa.ca.gov/
mailto:cers@calepa.ca.gov

